Tid: Søndag 30. juli 2017 kl 1800

Sted: Nidarosdomen, Trondheim

 

«Oppstandelsen og Livet: En klassisk helaften»

-Telemanns "Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu" og J.S. Bachs "Luther-messe i g-moll", BWV 235

Den japanske mesterdirigenten Masaaki Suzuki skal lose Norsk Barokkorkester og de eminente koristene i ungarske Purcell Choir gjennom monumentale  verker av Telemann og Bach. Dette blir en helt unik kveld med klassisk musikk i absolutt øverste divisjon.

Disse verkene fremføres:
GEORG PHILIPP TELEMANNS «DIE AUFERSTEHUNG  UND HIMMELFAHRT JESU»
JOHANN SEBASTIAN BACHS «LUTHER-MESSE I G-MOLL, BWV 235»

Da Olavsfestdagene satte opp Bachs Messe i H-Moll med René Jacobs i 2014 var det et tidsskille i festivalens historie når det kommer til satsningen og kvaliteten på klassisk musikk. Det endte med at folk gikk ut av Nidarosdomen med hakeslepp.

Nå er de samme aktørene – dynamittduoen Norsk Barokkorkester og Purcell Choir – tilbake i Trondheim. Gjør dere klare for dobbelthakeslepp! Med på laget er også japanske Suzuki, av mange regnet som vår tids beste tolker av Bach.

Kveldens hovedverk, Die Auferstehung, er ført på tonearket av Georg Phillip Telemann og er et oratorie på rundt én time. Det er første gang dette settes opp i Norge. Rundt 60 musikere og sangere braker sammen i Nidarosdomen for å gi Olavsfestdagenes publikum en opplevelse de sent vil glemme.

Den tyske barokkomponisten Telemann formidlet nye impulser og satte et sterkt preg på musikkverdenen på 1700-tallet. Han er den mest produktive komponisten i europeisk musikkhistorie med over 3600 registrerte verk, og pleide omgang med Bach, Vivaldi og Händel – i sin levetid var faktisk Telemann den mest kjente av dem alle. Den tidligere jusstudenten var stort sett selvlært, der oppfinnsomme klangfarger, sangbare melodier og uvanlige harmoniske effekter preget hans musikk. Elsket og hatet – kun slik som store kunstnere blir.

Die Auferstehung – Oppstandelsen – er ansett som et av de absolutte høydepunktene i Telemanns karriere. Komponisten som ofte klaget over å ha for lite ressurser til å lage de aller største verkene, slo skikkelig på stortromma med dette fjorten deler store verket. Her går det fort fra jubel til desperat fortvilelse og til slutt den mirakuløse gjenoppstandelsen – og tekstlig reflekterer stykket over hvordan denne hendelsen virker på det vanlige mennesket. Her får du stort anlagte korstaser, resitativer og soloarier.

Sjangermessig befinner vi oss i senbarokken, med tydelig nikk fremover mot klassisismen. Der Die Auferstehung tidvis fremstår som en «kirkeopera», heller kveldens andre verk mer mot massive og flotte korsatser. Bachs «Luther-messe» i g-moll BWV 235, utfyller Telemanns mesterverk perfekt, så her får vi virkelig servert de to største komponistene innen protestantisk kirkemusikk på en og samme kveld – med alle de kontrastene det måtte innebære.DE MEDVIRKENDE:

Purcell Choir
Kveldens kor er ungarske Purcell Choir, som ble startet helt tilbake i 1990. De har tidligere gjestet Olavsfestdagene, og det er ikke uten grunn at vi har hentet dem tilbake. Ungarerne er av de aller fremste i sin sjanger og deltar på flere av de største festivalene omkring i verden. De er sammensatt og håndplukket fra flere andre kor i Ungarn, og de 26 sangerne er profesjonaliserte til fingerspissene. Dette er det bare å nyte!

Norsk Barokkorkester
Norsk Barokkorkester (NBO) ble etablert i 1988 som et av de første frittstående tidligmusikkensemblene i Skandinavia. NBO driver konsertvirksomhet på høyt europeisk nivå, og går i bresjen for tidligmusikk på historiske instrumenter i Norge. De siste årene har NBO hatt et samarbeid med Operaen i Oslo. NBO har siden den internasjonale debuten i 1991 gjestet en rekke prestisjetunge europeiske konserthus og festivaler.

Masaaki Suzuki
63 år gamle Suzuki er hedret med Tysklands fortjenesteorden og er flere ganger premiert for sine tolkninger av Bach. Han har siden 2009 vært professor i korledelse ved Yale University i USA. Suzuki startet i 1990 anerkjente Bach Colleguim Japan og har siden da vært kunstnerisk leder her og blant annet stått for bragden å spille inn alle Bachs kantater. I tillegg til å være dirigent er han også en fremragende organist og cembalist. I tillegg all den gode lyden er hans tilstedeværelse i musikken en visuell og befriende affære.

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daglig leder: Andreas Johnson tlf: 97 57 20 27 dl@nbo.no Adresse: Norsk Barokkorkester c/o Sentralen, Øvre Slotts gt 3, Postboks 183, 0102 Oslo